google translate

sâmbătă, 19 mai 2012

Se scumpește gazul din producția internă

via Prioritate de Dreapta

Ca să fie mai rentabil când va fi exportat ? Că tot se pregătește și privatizarea parțială a Romgaz. Ce se mai aude despre legea care interzicea exportul de gaze din producția internă, returnată la parlament de Băsescu (ca să se scoată interdicția) ?


YAHOO ! NEWS

De ce ne-a fost teama nu vom scapa. Gazele se vor scumpi pentru ca din aceasta iarna pretul lor va fi liberalizat. Firmele sunt primele care vor plati mai mult pentru incalzire, iar de anul viitor si consumatorii casnici.
Estimarile arata ca tarifele vor creste cu aproximativ 50%. Cine vrea sa scape de facturi uriase poate renunta la incalzirea pe gaze, in favoarea sistemelor alternative.
Statul roman a acceptat in negocierile cu FMI si Comisia Europeana sa liberalizeze pretul gazelor. Asa ca executivul nu va mai putea tine jos pretul pentru gazul natural extras in Romania, iar consumatorii vor fi nevoiti sa-l cumpere la pretul pietei.

Asta in conditiile in care 1000 de metri cubi din import costa aproape 500 de dolari, fata de 170 cat platim pentru 1000 de metri cubi de gaz romanesc.

"Pentru consumatorii casnici procesul de ajustare a preturilor va incepe in jumatatea anului 2013 si va fi gradual extins pana in 2018", spune Jeffrey Franks, reprezentant FMI.
"Mai devreme sau mai tarziu tot va veni liberalizarea si atunci pretul gazelor va depinde de pretul de pe bursa", a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Daca liberalizarea ar avea loc astazi, un metru cub de gaze ar creste de la 1,3 lei la aproape 2 lei. Un efort urias pentru cineva cu o casa de 150 de metri patrati. In acest caz consumul ar sari iarna de la 650 de lei la 1000 pe luna.
Ministerul Economiei promite sa aiba grija de consumatorii vulnerabili si pregateste un proiect de lege care ar tine in frau companiile de gaz.
"Impozitarea veniturilor exceptionale obtinute ca urmare a liberalizarii preturilor la gaze. Impozite care vor merge intr-un fond special si care se vor adresa consumatorilor vulnerabili", precizeaza Daniel Chitoiu, ministrul Economiei.
Cei care nu cred in promisiunile autoritatilor si-au luat deja masuri de siguranta. Dupa ce si-a facut un calcul, domnul Rosca a ales sa-si instaleze o centrala pe peleti. Investitia l-a costat 8.000 de euro.
Potrivit Ministerului Mediului, 45.000 de romani si-au montat sau intentioneaza sa-si monteze astfel de instalatii prin intermediul programului Casa Verde.