google translate

luni, 14 mai 2012

Interese mari în jurul Institutului Cantacuzino

via Prioritate de Dreapta

"Daca Romania ar fi lovita de o epidemie sau, mai rau, de o pandemie, nu ar putea sa faca fata. Am apela la organismele internationale, dar daca epidemia ar fi prezenta si in alte state, atunci am sta la coada. Intai se vaccineaza ei, pe urma si noi.
Cel putin ciudat, atata vreme cat in Romania functiona unul dintre cele mai puternice centre de referinta de lupta impotriva bolilor din aceasta parte a Europei."

 In ultimii 8 ani, Institutul Cantacuzino a avut trei directori:

    2005 – 2009: Dorel Radu Lucian (cercetator in cadrul Institutului), inlocuit la finalul mandatului ca urmare a acuzatiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
    2009 – 2010: Radu Iordachel, demis de ministrul Sanatatii pentru management defectuos, ca urmare a protestelor sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
    2010 – 2011: Gabriel Ionescu (cercetator in cadrul Institutului), care si-a depus voluntar demisia;
    2011 – 2012: Dorel Radu Lucian este din nou numit director dar isi da demisia pe fondul acuzatiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;
revista 22
Falimentul Institutului Cantacuzino. Cum a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal


In noiembrie 2011, ANM a primit o adresa din partea Institutului Cantacuzino prin care i se solicita eliberarea deciziilor de incetare a autorizatiilor de punere pe piata pentru 21 de produse aflate in portofoliul Institutului Cantacuzino. Este vorba de Polidin, de Cantastim, de vaccin stafilococic, de vaccin tetanic, ser anti-tetanic. Ce inseamna aceasta incetare? Inseamna ca nu mai intentionau sa fabrice aceste produse.

Fosta conducere, prin semnatura directorului Radu Dorel, a facut un gest surprinzator, de parca ar fi vrut sa-si taie singuri craca de sub picioare. In momentul in care o astfel de autorizatie se retrage, e ca si cand o iei de la 0. Adica ani de aprobari, incercari si retestari ale produsului.

In cele din urma echipa "Romania, te Iubesc!" a reusit sa se intalneasca cu directorul actual, cel care a revenit pe functie pentru a conduce un institut aflat cu un picior in groapa.

"Institutul nu mai detine nici o autorizatie de punere pe piata pentru produse biologice. In 2010 erau 17 produse autorizate", a spus Radu Iordachel, directorul Institutului Cantacuzino.

Cererea fostei conduceri este lipsita de logica. Intre cele 21 de produse se afla preparate ce aveau cautare in piata si in care s-au investit zeci de ani de munca.

Echipa "Romania, te iubesc!" nu a reusit sa afle care a fost motivatia fostului director. Si nu este singurul lucru surprinzator. In Cantacuzino exista linii de productie in care s-au bagat foarte multi bani. Din 2006, printr-un program al Bancii Mondiale, s-a demarat o linie de vaccin gripal. Aproape 10 milioane de euro au fost cheltuiti cu aceasta linie de productie si acum, dupa sase ani, aceasta nu este inca gata.

articolul integral - aici