Povestea eşuatei privatizări a companiei Cupru Min este departe de a se fi încheiat. Ba chiar începe să semene din ce în ce mai mult cu celebrul serial "X Files".
Autorităţile noastre şi canadienii de la Roman Copper, câştigătorii licitaţiei, par că trăiesc în lumi paralele. În timp ce Ministerul Economiei se pregăteşte de reluarea licitaţiei pe motiv că investitorul nu a fost de acord cu condiţiile contractuale, Roman Copper a anunţat, din nou, că a acceptat obligaţiile impuse de partea română.
Canadienii au anunţat, vineri, că au ajuns la un acord verbal definitiv privind termenii contractului final de privatizare, dar în cursul nopţii ministrul Economiei a declarat că reprezentanţii companiei Roman Copper nu au aderat la condiţiile solicitate, ce au vizat plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţa acestui contract.
Ieri dimineaţă, Roman Copper a transmis un nou comunicat în care a arătat că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea Cupru Min, inclusiv obligaţiile financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie. Reprezentanţii Roman Copper insistă că au agreat încă de vineri condiţiile de achiziţie a companiei miniere şi au încredere că privatizarea va fi încheiată, deşi declaraţia ministrului Bode contrazice acest lucru.
Invocând confuzii create în presă în urma declaraţiei ministrului Bode (n.r. ce poate fi confuz la un refuz?), canadienii mai notează că licitaţia pentru vânzarea Cupru Min este "larg recunoscută drept cea mai trans-parentă din istoria programului de privatizări" al României şi că este gata să implementeze toate măsurile şi investiţiile cerute de Guvern de la licitaţia din 26 martie până în prezent.
Roman Copper susţine că s-a asigurat că modul în care va administra Cupru Min şi "mina de talie mondială" de la Roşia Poieni va oferi toate beneficiile posibile industriei miniere de cupru din România, comunităţilor locale şi economiei naţionale. "Suntem pe deplin conştienţi de importanţa acestei tranzacţii pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru bunăstarea viitoare a sectorului minier românesc şi pentru credibilitatea procesului de privatizare al Guvernului român", mai arată sursa citată.
Compania Roman Copper a anunţat că va prezenta, în următoarele zile, alte detalii ale planurilor sale faţă de Cupru Min şi se aşteaptă la continuarea cooperării cu autorităţile române pentru ca tranzacţia să fie finalizată.
În spiritul "X Files", misterul privatizării Cupru Min s-a adâncit la prânz, când agenţia Mediafax a relatat că ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ambasadorul Canadei la Bucureşti au venit la Guvern, după ce autorităţile române nu au ajuns la un acord cu firma canadiană Roman Copper pentru privatizarea Cupru Min.
Într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a afirmat că ambasadorul Canadei a venit la sediul Guvernului pentru o întâlnire programată cu Andreea Paul Vass, consilierul economic al premierului, pe tema mai multor investiţii canadiene în România.
Suciu a mai arătat că ministrul Economiei s-a întâlnit cu premierul Ungureanu pentru a clarifica mai multe poziţii înainte de întâlnirea cu sindicatele, de ieri după-amiază. "Orice legătură între prezenţa ambasadorului Canadei în sediul Guvernului şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu este neîntemeiată", a spus Suciu. La scurt timp după prezentarea informaţiei privind sosirea ambasadorului Canadei la sediul Guvernului, steagul montat pe maşina acestuia a fost scos, mai arată Mediafax.
http://www.bursa.ro/cupru-min-x-files-165361&s=companii_afaceri&articol=165361.html
>> Adevărul: Ambasadorul Canadei s-a întâlnit cu Lucian Bode şi Andreea Paul la Guvern, la doar câteva zile după eşecul privatizării Cupru Min
>> Mediafax: Ministrul Economiei şi ambasadorul Canadei, la Guvern, după ce Roman Copper nu a putut prelua Cupru Min