google translate

marți, 19 noiembrie 2013

Ilie Şerbănescu: "Transferul activelor de la stat la privat s-a făcut pe baze ilegale"

Prioritate de Dreapta


Ziarul Financiar:
Ilie Şerbănescu, analist financiar: Sectorul privat mai are nevoie de încă 10-20 de ani pentru a deveni eficient
Sistemul privat românesc mai are nevoie de încă 10-20 de ani pentru a deveni performant şi eficient, consideră analistul financiar Ilie Şerbănescu, invitat la evenimentul “15 ani de la lansarea Ziarului Financiar: România 1998, 2013, 2028”.

“Faptul că s-a transferul activelor de la stat la privat s-a făcut pe baze ilegale are altă semnificaţie pentru viitor. Sistemul privat din România nu are cum să fie performant şi eficient. Îi mai trebuie 10-20 de ani ca să devină aşa”, a declarat Ilie Şerbănescu.
Alte declaraţii făcute de Ilie Şerbănescu:
“În aceşti 15 ani s-a întâmplat un transfer uriaş de la stat, acum cam totul e la privat. Că acceptăm sau nu, că e bine sau nu, asta e situaţia. Vreau să atrag atenţia că din acest transfer uriaş, 80% au fost cu mijloace ilegale. 20% au fost privatizări. Grosul a fost prin suprafacturare când statul a fost achizitor şi subfacturare când statul a fost vânzător. Restul a fost evaziune fiscală”.

“Acum ne aflăm cam cu totul la privat şi mai nimic la stat. Ce se întâmplă în această situaţie? De ce nu ne e mai bine, dacă statul nu mai e administrator?

“Nu ne e mai bine pentru că România tot subdezvoltată a rămas şi tot codaşa Europei. Oricât ne-am dezvolta, tot la coadă suntem. Tot bătaia de joc a Europei. Asta să fie foarte clar. De ce? Dacă am făcut această mutare”.

“Faptul că s-a făcut pe baze ilegale are altă semnificaţie pentru viitor. Sistemul privat din România nu are cum să fie performant şi eficient. Îi mai trebuie 10-20 de ani ca să devină aşa”.

“Nefericirea e că şi capitalul străin s-a stricat aici, a învăţat tot să ceară de la stat”.

“Acum, administratorul trebuie să trăiască într-un stat fără stat. Eu ştiu că cei care s-au dezvoltat au făcut-o cu mâna statului. Statul acum nu mai are resurse şi pârghii”.

“România a devenit în aceşti 15 ani o colonie, dintr-o economie subdezvoltată şi extrem de ineficientă, o colonie a unui stăpân colectiv, nu unic. Stăpânul unic s-ar fi comportat cum se comportă faţă de o proprietate a lui. Aşa, fiecare taie din bucata asta cât poate, şi nimeni nu dă peste mână celorlalţi. E de luat de la stat. Asta e important pentru viitor”.

“Aş spune că în acest viitor colonialismul va fi piesa centrală. Întotdeauna când e criză şi în post-criză cei puternici se reped la cei slabi. La noi vor fi mai mulţi care se vor îndrepta asupra prăzii. Mi se pare că ce se întâmplă cu Schengen e cel mai bun exemplu şi cel mai bun semnal. Nu facem parte din lumea lor. Urmează să se stabilească din ce lume facem parte. Putem deveni colonia cuiva, putem deveni o zonă tampon. Numai că nu participăm cu nimic la această chestiune, vom prelua consecinţele”.

“Dacă s-a pus problema cum ne dezvoltăm, spun că important e să aflăm cine să mai dezvolte România? Capitalul străin ne-a adus în situaţia asta”.