google translate

luni, 29 iulie 2013

Înstrăinărea "pe felii" a sectoarelor strategice

Prioritate de Dreapta

 Vom ajunge locuitori fara tara....


Întreprinderi strategice din energie urmează a fi privatizate ("minoritar"), folosindu-se tactica listării pe bursă, deci cu cumpărători neagreaţi în prealabil - adică necunoscuţi.
Majoritatea întreprinderilor strategice (inclusiv Nuclearelectrica !) au fost deja "cariate" de guvernul Tăriceanu I cu participații de 10-15-20% ale Fondului Proprietatea, în loc să se creeze un Fond Național pentru despăgubiri, garantat de stat, și alimentat cu un procent sau fracțiune de procent din încasările bugetare. Proprietarii şi-au cedat samsarilor pe mai nimic drepturile litigioase, samsari care acum dispun de o cotă-parte din activele statului român. Regia Sării s-a transformat în "Compania Naţională Salrom" - ca să intre privaţii acolo - iar acum s-a ajuns (CUM ?!) la o participaţie privată de 49%. Vorbim de 1/2 din valoarea zăcămintelor, alo !
Evident, scopul urmărit este cedarea completă a controlului statului (şi) în acest domeniu, de multe ori în favoarea unor firme de stat (din alte state). De ce "pe felii" ? Să nu se alarmeze lumea.
Economica.net:

 Programul de scos la mezat al coloşilor româneşti din energie

Până la sfârşitul anului viitor toate companiile din energie deţinute de stat vor fi fie listate la bursă, fie privatizate. Statul speră să obţină miliarde de euro din acest proces

Toate companiile energetice din subordinea statului vor trebui privatizate sau să le fie vândute pe bursă pachete minoritare de acţiuni în următoarea perioadă de timp, potrivit acordului cu FMI.
Cele mai multe trebuiau să fie pe bursă până la sfârşitul acestui an, însă statul amână momentul până la sfârşitul anului viitor. Gabriel Dumitraşcu, Director General la Direcţia Generală de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a expus şi programul extimativ al listărilor.

Astfel, Nuclearelectrica, care trebuia să fie deja pe bursă la această dată, va fi listată „pe la jumătatea lunii septembrie pentru că n-are sens să listezi vara când investitorii sunt în vacanţă. E foarte posibil să ai un eşec” , explică Dumitraşcu. Astfel, procedurile încep în septembrie iar listarea ar urma să se facă până la sfârşitul lunii. Statul listează 15% din Nuclearelectrica pe care speră să obţină 60 de milioane de euro.

Cea mai mare companie aflată în portofoliul statului, Romgaz, se listează în noiembrie. Pe un pachet de 15% autorităţile vor 600 de milioane de euro .”Având în vedere dimensiunea sumei, fragilitatea pieţei de capital locale şi timpul scurt de după listarea Nuclearelectrica, succesul listării Romgaz depinde de o listare duală. Avem în vedere, pe lângă Bursa de Valori Bucureşti, listarea la Varşovia sau Londra”, a precizat oficialul citat.

Listarea a 10% din Hidroelectrica, companie de-abia ieşită din insolvenţă, este prevăzută pentru toamna anului viitor. „Ca şi la Romgaz, apreciem că acţiunile Hidroelectrica vor beneficia de un mare interes”, arată Dumitraşcu.

10% din Complexul Energetic Oltenia ar urma să ajungă pe bursă în prima jumătate a anului viitor iar Electrica se va privatiza lunii aprilie. Metoda de privatizare este prin majorarea capitalului social, statul urmând să rămână cu 49% din acţiuni. Din Electrica vor fi scoase însă participaţiile minoritare la distribuitorii şi furnizorii privaţie de energie electrică care ar urma să fie grupate într-o entitate separată, o societate care ar urma să funcţioneze ca un fond de investiţii pentru proiecte din energie. Potrivit lui Dumitraşcu, această entitate ar urma să reunească toate participaţiile minoritare ale statului  la companiile din energie, urmând a avea o valoare de circa 1 miliard de euro.

Complexul Energetic Hunedoara ar urma să fie privatizat cu investitor strategic în a doua parte a anului viitor.

Listările şi privatizările din domeniul energetic sunt cerute de FMI de când s-a semnat acordul stand-by. Pe bursă nu sunt listate acum decât Transelectrica şi Transgaz, prima companie având un free float de 15% iar a doua de 25%.

2 comentarii:

Riddick spunea...
"Pregătesc pentru primul-ministru un «warning sign», pe care i-l voi înmâna în câteva zile şi care îl atenţionează asupra pericolului în care se află sarea românească. Sarea noas­tră se află într-un mare pericol de a fi pierdută de sub controlul statului. Este aproape o certitudine, pentru că «Salrom» (n.r. Compania Naţională a Sării) este deţinută în proporţie de 48,99% de Fondul Proprietatea, care are o prezenţă străină de 52%. În acelaşi timp, există o directivă europeană care prevede că, în unele ţări europene, unde există sare care are o anumită formulă chimică, rezervele de sare nu mai pot fi exploatate decât în proporţie de 30% pe an din cotele stabilite în acest sens, din motive de mediu. Printre aceste state se numără Germania şi Austria. România nu se află sub incidenţa Directivei, întrucât sarea noastră are altă formulă chimică. De aceea, ţara noastră a devenit un «El Dorado al sării». Dacă, printr-o complicitate, FP, care este condus de străini, mai obţine 1% din «Salrom», atunci pierdem controlul asupra sării".

http://www.bursa.ro/blanculescu-sarea-noastra-in-pericol-sa-iasa-de-sub-controlul-statului-186798&s=companii_afaceri&articol=186798.html

Riddick spunea...
USL vrea "bani, acum !". Intenţia de a vinde participaţia statului la Romtelecom (de 45,99%) asta ar indica.
Din profitul pe 2012, de 312,6 milioane de lei (impozit calculat: circa 50 de milioane de lei), statului i-ar reveni 45,99%, adică aproape echivalentul valorii nominale a acţiunilor deţinute, 143,7 vs 146,4 milioane de lei (valoarea nominală a acţiunilor).
Admiţând că o parte ar rămâne în companie pentru investiţii, vânzarea participaţiei ar echivala valoric cu "partea din profit trasă la buget" pe 1-2-3 ani, după care statul ar lua anual de la Romtelecom doar 50 de milioane, faţă de 170,7 milioane acum (50 de milioane plus partea impozitată din cota-parte din profit). Calcul estimativ, folosind datele din 2012.
"Bună" afacere !

http://www.zf.ro/zf-24/guvernul-vrea-sa-vanda-toate-actiunile-romtelecom-preferabil-pe-bursa-11152053