google translate

duminică, 23 februarie 2014

Václav Klaus: "Occidentul, cu o mare iresponsabilitate, hrăneşte ambițiile și iluziile radicalilor din vestul Ucrainei"

Prioritate de Dreapta

Traducerea unui punct de vedere al Institutului Václav Klaus (IVK) despre situația din Ucraina.


IVK, Comentariul politic nr.18 - situația din Ucraina

1. Ucraina este în forma sa actuală, în mare parte, ceva artificial, devenind un stat independent ca urmare a prăbușirii Uniunii Sovietice, cu două decenii în urmă.

2. Este pe de o parte zona de vest a țării, care nu a fost parte a Imperiului Rus (regiunea Transcarpatia, Galiţia și altele), și care a fost alipită la Rusia după cel de-al doilea război mondial, un teritoriu al luptei pentru independența Ucrainei (de asemenea, şi de partea naziștilor), iar pe de altă parte, de prin secolul al XVIII-lea, o regiune pur rusească (Crimeea, Odessa, estul țării), pentru care independența Ucrainei a însemnat ruperea de trunchiul național originar.

3. Un anumit caracter artificial al formării statului și idei diferite despre poporul său și direcția sa viitoare au paralizat de la bun început viața politică. Am văzut asta chiar de la Praga. Adică, o transformare a ţării făcută în mod necontrolat, moștenirea grea a comunismului și haosul economic și politic din ultimii douăzeci de ani.

4. Ucraina este o țară care nu a putut rămâne neinfluenţată din punct de vedere economic de spațiul post-sovietic, și în mai multe privinţe este dependentă de Rusia. Acest lucru este firesc, și nu există nicio modalitate simplă de a schimba această stare de fapt.

5. Pentru Rusia, Ucraina este mai mult decât cel mai apropiat stat străin, mai mult decât, de exemplu, Estonia, Tadjikistanul și Azerbaidjanul. Acesta este leagănul istoric al statalității și culturii sale, casa a zeci de milioane de ruși.

6. În această situație, ideea unora din Europa, şi se pare că a unor reprezentanți de frunte ai UE, a reprezentanților de astăzi din Republica Cehă, și mai ales a activiștilor politici, că este posibil să se determine orientarea Ucrainei, și să se ducă lupta pentru direcția către vest sau către est, ignoră realitatea. Ea duce către un conflict de nerezolvat, care se poate termina doar printr-o tragedie.

7. Păstrarea Ucrainei în situația geopolitică existentă, obiectivă, ca stat separat și în același timp funcțional și prosper, necesită timp, iar politicienii săi și partenerii săi străini au nevoie de multă reținere și de abilități diplomatice. Însă la toate părţile, din păcate, observăm contrariul.

8. Occidentul, cu o mare iresponsabilitate, hrăneşte ambițiile și iluziile radicalilor din vestul Ucrainei, că ar exista într-adevăr o alegere între est și vest, iar UE și SUA ar fi în stare nu numai să sprijine întreaga Ucraină pe drumul spre vest, dar, de asemenea, şi să o susţină pe termen lung. Un astfel de interes clar și puternic și o dorință de a se sacrifica pentru ei şi a-i duce spre vest lipsesc, de fapt. Vestul a ajutat la pornirea crizei, căreia, de fapt, nu vrea să-i suporte și consecințele.

9. Construirea unei direcţii pentru Ucraina înainte de alegeri - înspre Est sau înspre Vest, nu mai este posibilă. Se pare că, din păcate, se continuă (această iluzie).

10. De asemenea, se pare că o majoritate a participanților au început să-şi dea seama. Întrebarea este dacă nu este deja prea târziu. Iluzie este mai ales ideea că această problemă poate fi abordată printr-un nou scrutin.

Václav Klaus, Jiří Weigl, 21 februarie 2014