google translate

luni, 24 februarie 2014

JR Nyquist: URSS-ul ascuns

Prioritate de Dreapta

Traducerea articolului "The Hidden USSR".

Săptămâna trecută a murit Tennent "Pete" Bagley. El a fost un om important în istoria CIA, în special în ceea ce privește analiza vulnerabilizării serviciilor de informații americane, care a început în anii '60 - o vulnerabilizare care ne aduce la criza actuală, şi care se joacă ea însăși la Kiev și Washington. Începând de astăzi, un război a izbucnit în Europa de Est, între "Uniunea Sovietică ascunsă", cum o numește Boris Cikulai, şi poporul ucrainean. Este un război care a atins masa critică, cu ramificații de anvergură.

Iată o glumă: Ce s-a întâmplat la Kiev ar fi avut loc deja la Washington; însă ucrainenii au învățat secretul contrarevoluțiilor de succes, ei trăind sub cârmuire sovietică vreme de multe decenii. Statele Unite ale Americii au fost doar câțiva ani sub dominația sovietică.

Chiar dacă gluma mea (de mai sus) implică o ușoară exagerare, socialismul american (ca şi socialismul sovietic), este totuși un sistem birocratic corupt, în care liderii guvernamentali sunt de neatins, chiar şi proprietatea privată și libertățile personale sunt neprotejate. În Rusia, sistemul socialist a avut o caracteristică suplimentară: el a făcut uz de o veche instituție țaristă - poliția secretă. KGB-ul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste s-a bazat pe metode țariste ale opoziției controlate și ale rețelelor de agenți secreți, mulţi dintre ei prefăcându-se că ar fi dușmanii guvernului.

 
Datorită capacității KGB-ului de a se infiltra în rândurile opoziției împotriva Moscovei, toate revoluțiile și schimbările politice din fostele țări ale blocului estic sunt un puzzle. Noi nu putem fi siguri cine a câștigat de fapt până când nu vom vedea, odată cu trecerea timpului, dacă puterea a trecut, într-adevăr, dintr-o mână în alta; adică, dacă vechea elită comunistă rămâne la comanda armatei și poliției, a mass-mediei și a sistemului economic, și în posturile-cheie din guvern. O analiză de acest tip este simplu de făcut, dar nimeni din Occident nu încearcă aşa ceva. Nu există nicio avansare în carieră în urma unei astfel de analize, mai ales în țările occidentale în care "puterea informală" [the powers-that-be] aude doar ceea ce vrea să audă, și acoperă restul. Veștile proaste nu sunt cu adevărat vandabile în "regimul de tip shopping mall" [oligarhie-clientelă]. Clasele avute vor să investească în țările recent eliberate din "fostul" imperiu sovietic. Înclinaţia către lăcomie le-a cuprins deja - şi aici discuţia s-a încheiat.

Prin urmare, Imperiul sovietic rămâne intact, prin funcționarea structurilor ascunse. Opoziția controlată de KGB a fost povestea anilor 1989 și 1991. Aceasta a fost întotdeauna povestea nespusă. Va continua să fie nespusă până când Uniunea Sovietică ascunsă va fi, în sfârşit, dărâmată. Am vorbit cu colegii de şcoală ai lui Václav Havel, care l-au descris ca fiind instrumentul perfect al statului comunist - ca un disident fals și un om care ar fi putut fi de încredere pentru KGB. În 1992, un lider al Solidarităţii Combatante mi-a spus că Lech Walesa a fost de multă vreme o marionetă a poliției secrete poloneze. De atunci, numele de cod al lui Walesa, care i s-a dat de către poliția secretă (BOLEK), a fost publicat (a se vedea "Interview with Historian Slawomir Cenckiewicz: ‘Positive Proof’ Lech Walesa was a Communist Spy").

Așa că haideți să sărim peste timp, până în prezent: Ce s-a întâmplat în Ucraina ? Cine face parte din echipa Moscovei, la Kiev ? Cea mai mare parte dintre parlamentari, deocamdată. "Noi nu luptăm împotriva KGB-ului", a declarat un patriot ucrainean din nucleul mișcării Maidan. "Luptăm împotriva structurii conspirate a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice". Organizaţia Maidan a generat discret, an după an, un nou tip de mișcare de rezistență descentralizată care s-ar putea răspândi cu ușurință în însăşi Rusia, amenințând să demaşte Biroul Politic conspirat și Comitetul Central conspirat al conspiratului Partid Comunist al Uniunii Sovietice. Acesta este un proces pe care Kremlinul nu şi-l poate permite.

Kremlinul are multe arme, multe agenții, și multe diversiuni la dispoziţia sa. O fostă țară socialistă trebuie, în sine, să semene cu un "labirint de oglinzi". Comuniștii preferă să arunce în confuzie procesul politic din fiecare țară. Acest lucru este valabil şi în Germania, din care o parte a fost, de asemenea, o "țară comunistă" (adică, Republica Democrată Germană). Când auzim acum despre cancelarul german (conservator) Angela Merkel că ar dori să se întâlnească cu fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timoșenko, care a fost recent lăsată să iasă din închisoare, noi trebuie mai întâi să luăm la puricat trecutul comunist al lui Merkel înainte de a ne socoti cu rolul lui Timoşenko de mic colaborator al Moscovei; fiindcă ambele femei au o relație aparte cu Moscova, care se întinde cu mult înapoi în timp.

Un jurnalist german mi-a scris recent în legătură cu Merkel, spunând că serviciile de informaţii germane au încercat să-i avertizeze pe creștin-democrați că Merkel este "o persoană periculoasă". Dar creștin-democrații nu au ascultat, iar acum Germania este mult mai dependentă de gazele naturale din Rusia decât oricând înainte. În ceea ce privește situația din Ucraina de astăzi, cu prăbușirea dramatică și spectaculoasă a guvernului Ianukovici, am avut ocazia de a sta de vorbă cu activistul ucrainean Boris Cikulai, care a explicat situația, după cum urmează: "Instinctiv, oamenii știu că luptă împotriva URSS-ului ascuns. Puteți vedea acest lucru în toate orașele acum, cu atât de multe dărâmări ale monumentelor lui Lenin".

Cikulai propune o lege a lustrației care să-i împiedice pe "foștii" comuniști să dețină funcții publice în Ucraina. După cum explică Wikipedia, "Lustrația este procesul de guvernare care reglementează participarea foștilor comuniști, în special informatori ai poliției secrete comuniste, la accesul în poziții de demnitate publică sau în funcții publice ... după căderea diferitelor state comuniste din Europa...". Lustrația ar fi un instrument important în limitarea accesului comuniştilor la putere în Ucraina, deschizând calea pentru un nou început. Așa cum explicat Cikulai, "Avem nevoie de legea lustrației pentru a limita influența KGB-ului ... [și a tuturor structurilor sovietice remanente]". Pentru a repara ceea ce este în neregulă cu Ucraina, a remarcat Cikulai, ucrainenii trebuie să isprăvească cu Sovietul ascuns de sub pojghiţa politicii ucrainene.

"Problema cu care ne confruntăm", a spus Cikulai, "este că Putin doar îşi ia la revedere de la mafiotul Ianukovici. Acum, el începe să lucreze cu agenți obişnuiţi". Cum a remarcat un alt activist, politicienii care apar acum pe scenă ca să dirijeze treburile sunt foștii lideri ai Komsomolului sovietic (acum la parlament), comuniștii cei mai convinşi ai vechiului sistem. Aceştia nu sunt democrați, sub nicio formă, oricât ne-am stimula imaginaţia. După Cikulai, acești "agenți sovietici obişnuiţi" le spun protestatarilor Maidanului să plece acasă. Revoluția a fost câștigată. "Ei încearcă să mențină vechiul sistem, fără niciun rezultat, fără modificări, doresc să închidă cazul", a explicat el. "Rusia va încerca să controleze Ucraina prin intermediul rețelei sale vechi, prin Iulia Timoșenko și alții. Ea a spus, 'Dragi ucraineni, nu voi lăsa guvernul să vă mai facă rău'. Deci, vedeți, ei descriu deja guvernul ucrainean ca pe ceva separat de poporul ucrainean. Ea nu spune că ucrainenii ar avea vreo participare la guvernare. Ei doresc să salveze structurile sovietice ascunse. Prin urmare, ucrainenilor li se spune, cu toată seriozitatea, 'nu veţi fi atacaţi' ".

Există pericolul ca Ucraina să ajungă să fie atacată direct ? Ar putea rușii interveni cu trupe ?

"Da, Ucraina de vest este o potențială țintă", a răspuns Cikulai. "Ei vor spune despre oamenii din Lviv că sunt fasciști, și îi vor descrie pe ucraineni ca fiind extremiști de dreapta". Kremlinul a amenințat, într-adevăr, că va invada orice țară ex-sovietică în care drepturile minorității locale vorbitoare de limba rusă nu sunt respectate. Cazul Georgiei, din 2008, este un prim exemplu. Singura problemă cu care o astfel de lovitură militară ar avea de-a face ar fi fiabilitatea trupelor ruse și reacția Europei.

Războiul este ultima soluţie, desigur. Kremlinul are mai multe dispozitive, și multe scamatorii de prezentat, înainte ca lucrurile să devină atât de extreme. Spune Cikulai: "Această organizație [KGB] are mereu totul sub control. Ei îl ucid întâi pe ăsta, apoi pe următorul. În acest fel, ei opresc înaintarea opoziției. Apoi o iau pe o altă cărare. Desigur, ei au lucrurile sub control. Ei se simt în control, însă pierd controlul, în profunzime. Internetul îi duce spre înfrângere".

Există un optimism prudent din partea activiștilor din Ucraina. Încercările anterioare către libertate au fost zădărnicite, este adevărat, dar Maidanul are tactici bune și refuză să fie păcălit de marionetele Kremlinului. Un analist ucrainean a explicat astfel: "După cum merg lucrurile, oamenii nu vor accepta încercările liderilor de a-i da la o parte. În această dimineață Maidanul a ţinut un mare miting pe chestiunea Timoșenko. Ei l-au numit un "miting de acțiune", împotriva întoarcerii lui Timoșenko în politică. Dacă se va întoarce, au spus ei, clanul gangsterilor va prelua controlul și nimic nu se va schimba. Ei cer o resetare totală".

Revoluția anticomunistă din Ucraina prinde putere. Moscova îşi trimite marionetele sale în maşina de tocat carne. Sunt tocate una după alta. Care dintre ele va apărea drept noul lider ? Poate că jocul opoziției controlate și-a epuizat posibilitățile sale în Ucraina.

Timpul o va spune.



*     *     *

4 comentarii :

Riddick spunea...
Deci, clar. Ianukovici a fost o paiaţă care "a făcut jocuri":
- Porneşte negocieri cu UE fără referendum, desi ştia că nu vrea să le ducă la finalizare (dacă de fapt vroia şi tocmai de-aia n-a organizat referendum, că lumea nu vroia UE, e mai grav !)
- Nu pune în funcţiune tunurile cu apă când la Kiev erau minus 10 - minus 15 grade.
- Nu ia nicio măsură importantă care să contracareze scenariul aflat în derulare.

Riddick spunea...
De ce sunt contra Europuciului ?

Fiindcă România e ocupată de UE, nu de Rusia ! Fiindcă ucrainenii n-au fost întrebaţi printr-un referendum dacă vor în UE. Nici noi.

Incredibil, am ajuns să cerem voie ce producem şi cum producem... uneori şi cât producem !
S-a acceptat jurisdicţie externă (CEDO) dincolo de cea firească, de la litigiile comerciale, diplomatice sau sportive, între părţi de naţionalitate diferită.

Anonim spunea...
Cititi asta si sa va ginditi daca mai aveti nedumeriri despre ce a fost si, in buna masura, despre ce va fi !!!
Mie asa mi se pare !!!
http://www.dcnews.ro/2014/02/germania-rusia-ajutat-la-rezolvarea-crizei-ucrainene/
Declaratiile neamtului vin in sustinerea analizei lui Riddik, pe care o dezvolta ''pina la capat'' !!!!

Riddick spunea...
Da, e foarte interesant. Poate fi o confirmare la ceea ce am scris aici:

Convergență: Globaliștii presează fuziunea Rusia-UE
http://riddickro.blogspot.ro/2012/12/convergenta-globalistii-preseaza.html