google translate

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Václav Klaus: "Nu credeam că într-o zi va trebui să fac un apel chiar în lumea occidentală pentru apărarea acestor valori"

Via Prioritate de Dreapta

Cinci răspunsuri pentru Washington Times


Sunteți renumit ca fiind un "eurosceptic". Ce este cu această uniune politică europeană care vă îngrijorează? Este uniunea politică și economică într-adevăr posibilă într-o astfel de colecție variată de națiuni?


Nu-mi place termenul de "eurosceptic", există doar euro-realiști și euro-naivi în Europa zilelor noastre și eu nu sunt, cu siguranță, un euro-naiv.

Eu locuiesc în Europa și mă preopcupă democrația și suveranitatea statelor naționale de acolo. Acesta este motivul pentru am scris cartea Europe: The Shattering of Illusions" [Europa: destrămarea iluziilor"], care urmează să fie publicată de către Bloomsbury pe 27 septembrie. Asistăm la o tendință în creștere a instituțiilor UE, în special a Comisiei nealese, de a lua decizii cu privire la cele mai multe dintre problemele din viața noastră. Mă opun ferm acestei evoluții nedemocratice.

Soluția la problemele actuale din Europa nu se află în crearea unei uniuni politice. Ceea ce ne trebuie este o schimbare sistemică: a modelului de integrare europeană, pe de o parte, și a modelului european social și economic suprareglementat și paternalist, pe de altă parte. Văd soluția în revenirea la cooperarea interguvernamentală, și în considerarea din nou a statelor naționale drept componentele de bază ale Europei. Acestea ar trebui să păstreze controlul asupra tuturor tipurilor lor de politici, inclusiv cele monetare și fiscale, deoarece guvernele lor sunt responsabile democratic în fața cetățenilor lor. Europa nu are niciun demos, există numai cetățenii statelor membre ale UE, și de aceea orice încercare de a construi o uniune politică în Europa de sus în jos nu are nimic în comun cu democrația.

Europa pare a fi înaintea unui colaps iminent, gârbovită de datoriile masive și schilodită de politicile risipitoare de cheltuire care doar agravează criza. De ce are nevoie UE pentru a supraviețui, și există caracterul și voința pentru a o face ?

Europa este un continent și acest continent nu este pe punctul de a se prăbuși. Ce nu a reușit este modelul de integrare supranațională, care a devenit dominant în Europa în ultimii douăzeci de ani. Împreună cu el, de asemenea, a eșuat și modelul economic și social european. Soluția constă în recunoașterea acestui fapt. Statele membre trebuie să recâștige controlul deplin al finanțelor publice proprii și să se concentreze pe reduceri de cheltuieli, mai degrabă decât să crească în continuare gradul de îndatorare sau să pună o povară suplimentară asupra contribuabililor.

Moneda comună a Europei este ruinată. Ce este în neregulă cu uniunea monetară, și ar trebui să fie abandonat euro ?


Este evident faptul că uniunea monetară dintre șaptesprezece țări europene foarte diferite nu funcționează. Ca economist, știu că zona euro nu este o zonă monetară optimă, așa cum este definită în teoria economică. Unele țări din zona euro ar putea fi ajutate prin ieșirea lor organizată din zona euro, adică prin restabilirea monedelor proprii și a controlului asupra politicilor lor monetare. Țara mea a experimentat dizolvarea uniunii monetare numite Cehoslovacia. Această experiență demonstrează că se poate face și nu s-ar întâmpla scenarii catastrofale nici în acest caz - cu condiția ca aceasta să nu fie o evoluție haotică, ci una organizată.

Fapt rar printre liderii mondiali, ați contestat agenda verde radicală privind încălzirea globală. Ce este atât de periculos la ideologia schimbărilor climatice ?


Aveți dreptate să o numiți ideologie, pentru că alarmismul încălzirii globale nu are nimic comun cu știința. Aceasta este o ideologie colectivistă, cu o agendă politică foarte deosebită, care ne limitează libertatea și prosperitatea. Încercările de a comanda clima și de a decide cu privire la temperatura de pe planeta noastră sunt greșite și arogante. Am scris o carte despre asta, care a fost publicat în limba engleză sub titlul "Blue Planet in Green Shackles" ["Planeta albastră în lanțuri verzi"].

Există acum o politică stângistă în ascensiune, cunoscută sub numele de "leading from behind" ["a conduce, dar nu din prima linie"], care urmărește să diminueze poziția de lider mondial a Washingtonului. Cum vedeți rolul special al Americii în lume, vă îngrijorează că Statele Unite s-ar putea sătura de responsabilitățile sale globale și se vor retrage într-o postură marcată de un angajament mai puțin activ în afacerile internaționale?

Eu nu mă tem atât de mult de diminuare poziției Statelor Unite în lume. Sunt îngrijorat de lumea occidentală. Aceia dintre noi care au trăit sub comunism cea mai mare parte din viețile noastre priveam spre lumea occidentală pentru  valorile sale, accentul pe democrație, libertăți individuale și libertate, prosperitate economică. Atunci când comunismul s-a prăbușit în țara mea, în 1989, nu credeam că într-o zi va trebui să fac un apel chiar în lumea occidentală pentru apărarea acestor valori.

Washington Times, 26 septembrie 2012

http://www.klaus.cz/clanky/3195