google translate

miercuri, 14 mai 2014

Proiectata "creştere" a redevenţelor: până spre jumătatea mediei celor din Africa !

Prioritate de Dreapta



Ziarul Financiar :
Rata medie a redevenţelor din petrol şi gaze ar putea creşte de anul următor la cel puţin 10%-raport
Rata medie a redevenţelor plătite de industria de petrol şi gaze din România va creşte de la 7-8% în prezent la cel puţin 10% de anul următor, când expiră prevederile legale privind menţinerea acestora şi unele taxe temporare, potrivit unei estimări a firmei britanice de cercetare Global Data.
Actualele rate ale redevenţelor, între 3,5% şi 13% din producţie, au fost introduse în 2004 şi au fost garantate prin lege timp de zece ani, iar Guvernul vrea să crească taxele primite de pe urma producţiei de petrol şi gaze.
Guvernul va stabili probabil rate diferite pentru câmpurile onshore (terestre) şi cele offshore (marine), afirmă Will Scargill, analist la GlobalData pentru explorare şi producţie.
"Această abordare va permite ţării să-şi crească partea pe care o primeşte din producţia onshore şi oferă în acelaşi timp un mediu atractiv pentru investiţii în Marea Neagră, unde costurile sunt ridicate, mai ales în cazul zonelor de apă adâncă. Rate diferite ar putea fi stabilite şi pentru exploatări neconvenţionale, astfel încât să încurajeze căutarea de gaze şi petrol de şist", a declarat el, potrivit unui comunicat al Global Data.
Firma britanică consideră că există potenţial pentru introducerea de către stat a unor măsuri suplimentare pentru creşterea veniturilor.
Taxele temporare impuse în sectorul de petrol şi gaze naturale în 2013 vor expira la sfârşitul acestui an, reducând veniturile Guvernului. Autorităţile ar putea fi tentate să introducă taxe permanente, mai ales având în vedere că România se află în proces de reducere a deficitului bugetar.
Consultările cu producătorii de petrol şi gaze din România ar putea conduce la un scenariu de compromis, în care redevenţele să fie crescute mai puţin, dar să fie introdusă şi o taxă pe profitul înregistrat din producţia de petrol şi gaze naturale, a adăugat Scargill.
"În plus, impozitul pe profit din România este semnificativ mai redus decât în multe alte ţări. Investitorii ar prefera o taxă crescută pe profit în locul unei majorări a redevenţelor, întrucât costurile şi pierderile sunt deductibile la calcularea taxei pe profit, în timp ce redevenţele se plătesc pe producţia brută", a spus analistul.
În timp ce aceste schimbări ar reduce atractivitatea pe termen mediu a regimului fiscal pentru explorare şi producţie în România, impactul negativ asupra climatului investiţional din acest sector ar fi limitat, estrimeză firma britanică.
Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV.
Premierul Victor Ponta declara în vara anului trecut că România va avea în 2014 redevenţe pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeană. El a arătat că noile revedenţe ar putea fi aplicate mai devreme şi companiei Petrom, "în funcţie de negocieri" şi dacă va exista "un regim stimulativ".

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...
Colonia Europei.
Ne-au preluat nu numai zăcămintele dar şi fabricile. Toată producţia românească este în mâinile străinilor prin tot felul de personaje aflate în puncte cheie in fabrici şi care decid la cine se livreaz. Românii sunt priviţi cu dispreţ, umiliţi , înjosiţi de nişte MAFIOŢI inculţi şi parveniţi cu aere de masoni. PENIBIL..
Ce poate fi mai oribil să vezi un astfel de comportament la 24 de ani de la revoluţie, după ce ai umblat pe străzi strgând "Libertate " ?

Riddick spunea...
Le merge, că-s mulţi tâmpiţi aici. I-a tembelizat Ceauşescu pe destui.
Crystal Clear spunea...
Şi-au dat mâna globaliştii cu securiştii şi au tâmpit în masa populaţi.
Nu numai la noi.

Riddick spunea...
La noi a (re)apărut circumstanţa agravantă - lichelismul intelectualilor, care n-au reuşit să creeze partide naţionaliste reale.
Crystal Clear spunea...
Da, aici e buba cea mare !