google translate

marți, 25 octombrie 2011

Radu Golban: Statele Unite ale Europei, o invenţie a lui Hitler (XIV, XV)

Preluare de pe blogul Prioritate de dreapta

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XIV)


Cecil von Renthe-Fink: „Proiect pentru un memorandum referitor la intemeierea unei Uniuni Europene de State”, toamna 1943

Sarcinile uniunii europene de state

Trebuie sa fie sarcina noii ordini europene sa indeparteze cauzele care au dat in trecut motive pentru razboaiele intereuropene. Perioada razboaielor europene interne trebuie sa inceteze si particularismul european trebuie depasit.

Membrilor individuali ai uniuni de state europene le ramane desigur libertatea sa incheie intre ele acorduri de arbitraj si conciliere. Garantia pentru mentinerea pacii in interiorul Europei nu sta, insa, intr-o ordine de pace formala sau in amenintarea cu sanctiuni, ci intr-o politica europeana, care impiedica tarile europene sa aiba una fata de alta o atitudine amenintatoare. Daca Europa a fost devastata de secole de razboaie, de aceasta se face vinovata in primul rand politica Angliei care a tins sa admita un stat european impotriva altuia. In ultimele secole amestecul SUA a avut un efect nesanatos. Natiunile unite in uniunea statelor europene trebuie sa aiba o atitudine solidara in viitor fata de tentativele puterilor straine de a influenta chestiunile interne ale Europei.

In Europa nu este posibil sa se rezolve chestiunile demografice complet prin demarcare teritoriala. Din aceasta nu vor rezulta tensiuni mai serioase, daca toate statele europene urmeaza principiul respectarii si tratarii oneste a caracterului national strain.

Din apartenenta la uniunea de state europene rezulta obligatia de a se garanta ca presa si radiodifuziunea servesc spiritul solidaritatii europene. Acelasi lucru este valabil pentru educarea tineretului in crestere care trebuie sa aiba loc pe baza nationala, dar in sensul comunitatii europene.

Salvgardarea intereselor comune europene fata de exterior

Nu poate fi scopul uniunii de a interveni in politica externa a membrilor ei sau a crea o diplomatie europeana supranationala. Aceasta depinde mult mai mult de a determina o atitudine unitara a tarilor europene fata de statele din afara Europei vizavi de chestiunile ce intereseaza Europa in ansamblu. Aceasta se poate intampla prin informare reciproca si prin consultatii in privinta chestiunilor curente de politica practica, in masura in care sunt afectate interesele comune europene.

http://www.corectnews.com/politics/statele-unite-ale-europei-o-inventie-lui-hitler-xiv

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XV)

Cecil von Renthe-Fink: „Proiect pentru un memorandum referitor la intemeierea unei Uniuni Europene de State”, toamna 1943

Apararea comuna in fata pericolului bolsevic

Fara indepartarea amenintarii bolsevice nu pot exista siguranta si pace in Europa. Munca de distrugere a bolsevismului in tarile in care s-a instaurat arata ce soarta crunta asteapta popoarele europene daca bolsevismul reuseste sa patrunda pe continent. Pactul Anticomintern si masurile prevazute in acesta trebuie sa se extinda la nivelul tuturor membrilor uniunii de state europene. In plus, este, insa, si de interes la nivelul intregii Europe ca natiunile europene, fiecare in cadrul sau, sa isi aduca contributia la apararea continentului in Est. Conglomeratul urias de putere al bolsevismului s-a dezvaluit acum la intreaga sa dimensiune amenintatoare si trebuie sa fie interesul comun al statelor europene sa se asigure Europa contra fortelor distrugatoare din Est.

Apararea comuna contra atacurilor externe

Trebuie sa fie valabil principiul conform caruia unui atac asupra Europei sa i se opuna o aparare solidara a popoarelor europene. Fortele militare ale popoarelor europene trebuie privite ca o unitate si trebuie sa se adapteze una la cealalta.

Numai unitati foarte mari sunt azi suficient de capabile de razboi pentru a putea sa existe din punct de vedere militar. Problema apararii prin propriile mijloace a devenit de nerezolvat pentru tarile mai mici. Tarile mai mici nu au masa de oameni necesara, nu au aparatul industrial necesar si nu isi pot asigura hrana si materiile prime.
In aceasta privinta nu se schimba nimic daca se asociaza unele cu altele. Pentru a se apara cu succes contra atacurilor marilor puteri neeuropene, statele europene mai mici au nevoie de sustinerea puterilor principale europene.

Din evenimentele geopolitice rezulta – fara a lua in seama sarcinile ce trebuie indeplinite in comun – necesitatea structurarii regionale. Notiuni generale vagi, care erau obisnuite intr-o perioada depasita, nu pot forma baza pentru o aparare eficienta si pentru o impartire justa a riscului politico-militar in sarcini militare. De aceea sunt necesare acorduri defensive regionale pe baze benevole intre statele ce sunt avute in orice caz in vedere. Aceste acorduri defensive trebuie sa se intrepatrunda organic. Centrul lor de greutate va sta cu siguranta in puterile principale. In Est si in Nord-Est-ul Europei va trebui sa contribuie Germania in primul rand.

Domeniul sarcinilor comunitare este extraordinar de larg. Este de ajuns sa se indice cat de important este sa se inteleaga in mare in privinta inarmarii si echiparii uniforme, sa pregateasca aprovizionarea tarilor individuale in comun pentru cazuri de razboi etc. Deja pe timp de pace ar putea sa se formeze unitati militare europene conform exemplului asocierilor benevole, care lupta in Est. Acele tari care nu sunt implicate dupa acordul defensiv adoptat in apararea militara impotriva unui atac ar trebui sa acorde in egala masura cu tarile europene implicate in respingerea atacului cea mai mare sustinere posibila. Statele europene care sunt implicate in razboaie cu puterile din afara Europei, nu pot fi tratate de catre celelalte state ca beligerante.
Este de presupus ca unirea Europei intr-o comunitate defensiva ar micsora in mod esential probabilitatea atacurilor asupra continentului. Statele din afara Europei s-ar abtine sa poarte razboi impotriva tarilor europene daca ar trebui sa conteze pe faptul ca le sta impotriva intregul continent in mod decisiv.

http://www.corectnews.com/politics/statele-unite-ale-europei-o-inventie-lui-hitler-xv


>> Radu Golban: Statele Unite ale Europei, o invenţie a lui Hitler ( I, II, III-IV, V, VI-VII, VIII-IX, X-XI, XII-XIII, XVI-XVII )