google translate

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

"Centrul-dreapta" ignoră în mod deliberat temele majore de atac la stânga eurosocialistă PSD

Prioritate de Dreapta

Fiindcă sunt complici ! Nimic despre revenirea la pragul de 50% participare pentru validarea referendumurilor, şi probabil tot nimic despre redevenţe în anunţata moţiune de cenzură a PnL. Tema "anticorupţiei" e moartă demult, şi totuşi s-au blocat în ea şi o rulează non-stop în loc să atace şi pe alte teme majore.
Alţii preiau agenda redevenţelor şi o aduc în stradă. "Şisto-dacii". Pe care nu (prea) i-am auzit să protesteze şi împotriva preconizatului export de gaze din producţia internă, cu care şi "opoziţia" este de acord: "...perche tutto il mondo e d'accordo ! TUTTO IL MONDO !" (la momentul 3:50). Accentul cade pe "fracking", tema redevenţelor este doar pretextul:
Protest: Guvernul Ponta vrea să taie pe șest redevențele la petrol și gaze!

Duminică, 30 noiembrie, în Piața Universității din Capitală va avea loc, între orele 16.00 – 20.00, protestul ”Guvernul Ponta vrea să taie pe șest redevențele la petrol și gaze!”, anunţă Grupul ”Fără fracturare” – București, într-un comunicat remis redacţiei, pe care îl publicăm integral.

„În timp ce plănuiește în plină iarnă explozia prețului la gaze destinate consumului casnic, sărăcind și mai tare populația, premierul V. Ponta are de gând, începând cu ianuarie 2015, să sărăcească şi bugetul României cu sumele reprezentând redevențele datorate de firmele care extrag gaz și petrol din România. În felul acesta, anual, bugetul țării, și așa sărăcit de recesiune, jaf și crasa incompetență, poate pierde cea mai mare parte a veniturilor încasate pe baza redevențelor la petrol și gaze, situate undeva la 1 miliard de lei.
După cum ştim, statul român se laudă deja cu “performanţa” de a încasa printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol şi gaze, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului. Detalii despre calculul redevenţelor în lume şi la noi găsiţi aici: http://goo.gl/97KzcX 
Actualele cote de redevenţe expiră în luna decembrie 2014. Ca de obicei, Guvernul a dat dovadă de o totală LIPSĂ DE TRANSPARENȚĂ, purtând negocierile cu marile companii pe ascuns, departe de ochii publicului şi evitând orice dezbatere pe această temă. Din informaţiile care s-au scurs, reiese că în luna decembrie va fi aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede aplicarea unei taxe pe profitul obţinut din exploatare, în loc de redevenţe. În plus, Guvernul va renunţa şi la alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere.
Acest lucru este extrem de îngrijorător, dacă ne gândim la faptul că marile companii din domeniul energiei au obiceiul de a face evaziune fiscală şi de a-şi diminua profitul prin diferite inginerii financiare – vedeţi spre exemplificare scandalul OMV Petrom.
Cel mai probabil, vor fi încasaţi şi mai puţini bani la buget de pe urma companiilor petroliere (deja România are redevențele cele mai mici din UE, neexistand niciun organ al statului care să controleze dacă declarațiile companiilor privind producția pe baza căreia se calculează redevențele sunt corecte), ceea ce înseamnă că alticineva va trebui să achite nota de plată pentru acest cadou.
Mai mult, există riscul ca exploatarile de petrol și gaze convenționale și mai ales cele neconvenționale să contamineze iremediabil apa, solul și aerul, statul fiind cel care și-a asumat responsabilitatea decontăminarii. Neîncasând nimic sau mai nimic de la companiile petroliere, ca urmare a acestei ordonanțe, statul român  nu va avea nici măcar o mică parte a banilor necesari pentru a remedia problemele masive de mediu provocate de exploatarile de petrol și gaze, mai ales cele realizate prin metoda fracturării hidraulice.
Astfel, se legiferează, pe ascuns, transformarea României într-o colonie petrolieră, din ce în ce mai atragătoare pentru cei care vor dori să extragă petrolul și gazele romanești, cu precădere neconvenționale, iar a cetățenilor români în cobai. Totul, bineînțeles, fără ca cel mai mic beneficiu să se întoarcă la cetățenii acestei țări.
Este evident că dacă această ordonanţă ar fi în beneficiul nostru, al românilor, şi nu al companiilor petroliere, atunci ea nu ar fi ţinută într-un MARE SECRET, pentru a fi votată când societatea civilă este cel mai puțin atentă, adică în luna decembrie.
Conform Legii Petrolului, bogațiile subsolului aparțin statului roman, adică cetățenilor săi, iar înstrăinarea lor sau orice modificare a regimului înstrăinarii trebuie să se faca prin dezbatere publica, cu cumpanirea interesului public înaintea interesului companiilor.
Cetățenii au dreptul de a fi informați și consultați în legatură cu resursele naturale, unul din atributele suveranității naționale. Și așa deciziile luate de statul român privind resursele au fost făcute într-o lipsă totală de transparență, interesul public și național fiind prejudiciat masiv. Între timp, societatea civilă s-a trezit și își cere dreptul legitim de a fi informată și consultată asupra acestui subiect extrem de important!
Din aceste motive, pe 30 noiembrie ne vom cere drepturile în stradă şi vom protesta împotriva acestei ordonanţe secrete, care legiferează transformarea Romaniei într-o colonie postmodernă.
Vom trage un semnal de alarmă şi vom forţa politicienii şi presa să aducă această ordonanţă pe agenda publică, înainte de a fi prea târziu. Nu vom renunța la proteste până când acest act normativ nu este supus DEZBATERII PUBLICE!
NU CORPORAȚIA FACE LEGISLAȚIA!