Am plecat de la articolul „ Ce se intampla dupa ce Grecia declara faliment” scris de preluat de aici pe care l-am tradus pentru a intelege ce consecinte va avea falimentul Greciei asupra Romaniei.
Intrebarea care se pune nu este « daca » Grecia va intra in faliment ci « cand » se va intampla acest lucru ? Singura indoiala a pietelor financiare este daca acest lucru se va intampla mâine, intr-o lună, intr-an, sau doi ( falimentul nu va intarzia mai mult de-atat). Având în vedere că Banca Centrala Europeana si-a jucat "ultima carte" fortand un plan de salvare pentru Irlanda - unde sectorul bancar al tarii era amenintat de faliment , probabil ca vom asista in cateva zile fie la un nou plan de salvare grecesc fie la intrarea in faliment a tarii.
Ce se întâmplă atunci când Grecia intra in faliment ? Iată câteva raspunsuri :
- Toate bancile din Grecia vor intra instantaneu in insolvabilitate.
- Guvernul grec va naţionaliza toate bancile din Grecia.
- Guvernul grec va interzice retragerile de bani din bănci greceşti. ( desi cetatenii au bani depusi in banca nu vor putea sa-i retraga). Pentru a preveni manifestatiile violente pe strazi ale deponentilor ( o situatie de tip Argentina 2002 –cand presedintele tarii a trebuit sa fuga cu elicopterul de pe acoperişul palatului prezidenţial pentru a se feri de multimea de deponenti care-l ameninta ), guvernul grec va declara stare de asediu sau chiar legea marţială.
- Grecia va denominaliza toate datoriile în " drahme noi" sau orice alt apelativ va avea noua moneda (aceasta fiind un truc clasic folosit de ţările care falimenteaza )
- Noua Drahma se va devaloriza cu aproximativ 30-70 % (mai probabil în jur de 50 %, sau mai mult), rezultand o reducere de cca 50 % sau mai mult a tuturor datoriilor greceşti exprimate în euro.
- Irlandezii vor scapa si ei imediat de datoriile sistemului lor bancar, in acelasi mod.
- Guvernul portughez va aştepta sa vada cum evolueaza haosul în Grecia înainte de a decide dacă sa intre ,la rândul său in incapacitate de plata.
- O serie de bănci franceze şi germane vor acumula pierderi suficiente ca să nu mai poata îndeplini cerinţele ce reglementeaza capitalul necesar pentru a se mentine pe piata si vor intra si ele in faliment.
- Banca Centrală Europeană va deveni insolvabilă, având în vedere expunerea sa foarte mare fata de datoria guvernului elen , fata de sectorul bancar elen şi fata de datoria sectorului bancar irlandez.
Guvernele francez şi german se vor întâlni pentru a decide dacă :
(a) sa recapitalizeze BCE, sau
(b) sa permita BCE sa tipareasca bani pentru a restabili solvabilitatea.
(Deoarece BCE are o posibilitatea mica sa-si denominalizeze moneda , ar putea, în principiu, sa tipareasca bani ,desi acest lucru este interzis prin documentul sau fondator . Pe de altă parte,daca ne gandim ca Tratatul Uniunii Europene interzice în termeni expliciti orice formă de salvare de la faliment a tarilor din UE intelegem cat de flagrant ilegale au fost planurile de salvare ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei si putem concluziona ca si tiparirea de bani de catre BCE va fi decisa fara ca cineva sa se poata opune .
- Ei vor capitalizarea şi recapitaliza propriile lor banci si vor declara ca au pus capat tuturor planurilor de salvare.
- Va fi masacru pe piaţa spaniolă a obligaţiunile din sectorul bancar pentru ca deţinătorii de obligaţiuni vor anticipa impunerea trocului datorii-actiuni .
- Această presupunere se va dovedi justificată, deoarece spaniolii vor alege sa ignore structura contractelor curente de obligatiuni în sectorul bancar spaniol, recapitalizand anumite bănci prin schimbarea datoriilor în acţiuni.
- Detinatorii de obligatiuni vor actiona in judecata Sectorul bancar spaniol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (şi, probabil si alte instanţe, asemanatoare ), susţinând încălcări ale drepturilor de proprietate. Aceste cazuri nu vor fi auzite timp de ani de zile , iar in momentul în care ,in cele din urma vor fi auzite , nimanui nu-i va mai pasa.
- Atentie se va orienta către băncile britanice. Apoi, vom vedea ...
Ce se va intampla in Romania ?
Intrucat bancile mama grecesti vor intra in faliment, , depunatorii romani nu vor mai avea ,cel putin o perioada acces la banii depusi la sucursalele lor din Romania.
Creditele acordate de aceste banci vor fi probabil preluate de alte banci sau de statul grecesc.
La fel se va intampla si cu banii depusi la restul bancilor straine care vor falimenta.
Economiile cele mai in sigurata vor fi cele in lei depuse la bancile romanesti
Concluzia simpla : leul este cea mai sigura moneda pentru Romania si nu euro ,iar bancile romanesti ofera mai multa siguranta decat cele straine