google translate

duminică, 30 ianuarie 2011

Coruptie flagranta in Uniunea Europeana

Traducere si rezumat

Articolul in limba engleza a fost postat pe NewsReload fiind preluat de la Euromed

De foarte multa vreme se discuta si a devenit evident faptul ca UE administreaza banii contribuabililor intr-un mod mai mult decat discutabil.

Zilele trecute a mai demisionat un membru , de data aceasta olandez, Dl. Maarten ENGWIRDA, care a lucrat 15 ani la Curtea de Auditori ( conturi) a UE dupa ce a facut o critica sarcastică administratiei fiscale a UE. Acesta a afirmat despre Curtea Auditorilor ca falsifica conturile UE de foarte multi ani si ca multe dintre nereguli s-au facut la presiunile facute de catre fostul comisar european pentru măsuri împotriva fraudei Siim Kallas.Acesta este un fost membru al Partidului Comunist Sovietic lucru care nu ne mira intrucat ,Comisia Europeana are o multime de fosti comunisti in posturi de comisar printre care chiar si Presedintele Comisiei , Barosso care este un vechi maoist terorist.

Curtea Auditorilor recunoaste ca 90% din cheltuielile UE plătite de la buget sunt ilegale intrucat nu se specifica nicaieri in regulamente ca ar fi acceptabile. Sunt date ca exemple premiile in valoare totala de 4 miliarde euro acordate ilegal pentru incheierea de contracte . Dl Maarten Engwirda subliniaza ca in Comisia Europeana exista o « cultura de acoperire si de spalare » a rapoartelor si ca de-a lungul anilor cat a lucrat ca auditor ,criticile si argumentele pe care le aducea erau mereu si imediat oprite si facute sa dispara.

Fosta contabila şefa al Comisiei Europene, Marta Andreasen, care a fost si ea demisa pentru că a refuzat să aprobe conturi ce contineau cheltuieli ilegale este complet de acord cu ENGWIRDA şi spune:

"UE vorbeste despre corectitudine, dar ceea ce face este sinonim cu coruptia financiara si cu delapidarea.Ca si entitate politica EU pute pana la cer : « Am fost martora la modul in care li se da imediat peste mana auditorilor atunci când incearcau să dezvăluie « gaurile » din contabilitatea UE si din sistemele de control. Acestia sunt supusi unei presiuni imense pentru a musamaliza fraudele contabile » .Marta Andreasen a refuzat sa semneze rapoartele de audit ale Curtii de Auditori privind bugetul UE.

In ultimii 16 ani Curtea de Auditori n-a aprobat niciodata bugetul UE datorita platilor nejustificate. De fapt UE administreaza banii contribuabililor intr-o maniera nedemocratica ,corupta si incompetenta .

Recent ,un grup de ONG-uri denumit « Counter Balance »( Contra expertiza bilantului ) a examinat suma de € 1.1 acordata anual sub forma de finantare de catre Banca Europeana de Investiţii catre Africa şi Caraibe, suma preluata de la contribuabilii Uniunii Europene. Dupa o analiza contabila « Counter Balance » a concluzionat că banii au dispărut în bănci din Africa, in paradisul fiscal luxemburghez, şi intr-o bancă nigeriană al carei CEO- a fost sub investigaţie pentru fraudă. Cu alte cuvinte contribuabilii UE subscriu la subvenţii pentru fraude.

In acelasi timp UE aruncă 66 milioane de euro pe an alimentand conturile unor ONG-uri care se ocupa de mediul dar a caror misiune este de fapt de a face lobby pentru motivarea existentei Uniunii Europene si a face ca aceasta sa fie confirmata , prin "Vocea Poporului" demonstrand ca este nevoie de eurocraţi ".Banii se dau pentru a incuraja in mod inutil combaterea emisiilor de bioxid de carbon si a schimbarilor climatice avand drept consecinte creşteri uriaşe de preţuri ale energiei.

Un alt exemplu este « Agentia Medicala » a UE ( EMA) care are in componenta sa « grupuri de reprezentanti ai pacientilor » care se presupune ca apara interesele pacientilor. Din pacate acestea sunt persoane care pur si simplu sunt foarte bine platite de catre marile corporatii farmaceutice si care mai degraba promoveaza interesele producatorilor de medicamente decat ale pacientilor (gripa porcina 2010). S-au facut rapoarte ale auditorilor care au dezvaluit urmatoarele conflicte de interese :

1. Au fost analizate veniturile unui astfel de grup si s-a descoperit ca 91% din acestea provin de la sponsori corporativi care includ : GlaxoSmithKline, Novartis şi Solvay.

2. Un al doilea grup analizat primeşte sute de mii de euro în fiecare an din industrie, inclusiv de la AstraZeneca, Novartis si Pfizer

3. În plus, vice-preşedintele Comitetului pentru produse medicamentoase (COMP)- un grup de lucru al EMA, ce reprezinta Eurordis, organizaţia pacienţilor cu bolile « rare » primeste sub aceasta « umbrelă » 23 %din veniturile sale de la companiile farmaceutice nedeclarănd acest venit in declaratia anuala de avere.

4. În sfârşit grupul European pentru tratarea SIDA (EATG) a ascuns informatiile care confirmau ca primesc mai mult de 80 % din fondurile de la sponsori corporativi, cum ar fi Pfizer şi Roche.

In aceste conditii se pune intrebarea in mod natural de ce oare asa numitii « politicieni» nu protesteaza cand aud despre astfel de fraude ?

Raspunsul e simplu : pentru ca sunt membri ai parlamentului direct interesati si implicati in aceste cheltuieli ilegale . De exemplu : subventiile agricole : exista parlamentari care detin ferme in Danemarca si care primesc cele mai mari subventii agricole. Eurocratii tocmai si-au acordat lor insisi o crestere a subventiei de 3,7% prin mijloacele eurocratilor de la Curtea Europeana de Justitie , asta in timp ce ii conduc pe europeni catre saracie prin masurile de austeritate aplicate .

De remarcat este faptul ca nu numai Comisia dar si Parlamentului UE dovedeste un nivel de moralitate foarte scazut : a fost dezvaluit faptul ca in 2008, au fost acordate subventii de bani secretarilor parlamentarilor in valoare de 100 milioane EUR , fara sa existe nicaieri o regula in acest sens.

În opinia Martei Andreasen Curtea de Auditori Europeană nu este un organism independent şi nu poate atesta corectitudinea bugetului UE. Ea considera ca aranjamentele structurale ale UE au permis nereguli masive şi pierderi in sistemul financial al UE si nu are absolut nici o speranţă că această situaţie se va schimba vreodată .
Toate aceste constatari vin în mijlocul unei dezbateri aprinse despre mărimea bugetului UE pentru anul viitor solicitandu-se Comisiei Europene şi Parlamentului European să sfideze programelor naţionale de austeritate prin creşterea cheltuielilor Bruxelles-l-ului cu şase la sută (2,9% devenind deja un compromis), în ciuda celor 16 ani de rapoarte critice ale auditorilor. "

Ratele de eroare rămân ridicate", a declarat Vitor Manuel da Silva Caldeira, preşedintele Curţii de Auditori, observând totusi o uşoară îmbunătăţire între 2008 şi 2009.

Erorile provin în principal de la :

1. Cereri de plată incorecte şi erori de achiziţii publice .

2. Returnari de bani plătite ocazional si neevidentiate in conturi .

3. Plăţi nereglementate. In cazul a 214 tranzacţiilor auditate in domeniul agriculturii si al subvenţiilor de dezvoltare rurală s-au constatat "erori cuantificabile", care afectează £ 9.5 miliarde datorita "nerespectarii normelor privind achiziţiile publice"

4. Cheltuielile cu agricultura consumă cea mai mare parte a bugetului, în valoare de 48.5 miliarde lire sterline în 2009 . Auditorii au calculat o rată de creştere a erorilor legată în principal cei care pretind plăţi pentru terenuri "neeligibile" sau un alt caz in Italia unde "aceleaşi oi au fost numărate de doi agricultori diferiti "

5. Lipsa controalelor. In Grecia s-a facut o verificare si s-a ajuns la concluzia ca terenul subvenţionat era de fapt o păşune permanentă, fotografiile aratand în mod clar ca exista o densitate semnificativa de copaci şi roci. Oficialii Curtii au aratat ca in Marea Britanie subvenţiile agricole sunt plătite către societăţi, precum cluburile de golf, dezvoltatori imobiliari sau speculatori, care nu se implică în nici o activitate agricolă

Oamenii pot obţine subvenţii cu o valoare mult mai mare decat daca ar inchiria terenurile. « Credem ca această problemă este mult mai serioasa decat pare » a spus unul dintre auditori.

6. Nouă din 10 proiecte de constructii de drumuri auditate la nivelul UE au fost identificate ca "utilizand ilegal criteriile de atribuire a subventiilor"


Comentariu
Nimic nu este nou in ceea ce priveste coruptia si incompetenta in Uniunea Europeana.

Surprinzator cu adevarat insa este faptul că Curtea de Audit a găsit mai mult de 90% din cheltuielile UE ca fiind "afectate în mod semnificativ de nereguli".

Intrebarea fundamentala care se pune este deci :

Sunt aceste nereguli o dovada de coruptie personala a unor membri sau este vorba de o pierdere planificata in scopuri ideologice pentru construirea Statului Comunist Mondial , descris de catre Clubul de la Roma al lui Rockefeller ?

Sa nu uitam : creierul din spatele proiectului Euromediteranean a fost Clubul de la Roma si ca fostul Presedinte al Comisiei, Jacques Delors – este membru al Forumului Politic Mondial fondat de comunistul Mihail Gorbaciov !