google translate

miercuri, 29 septembrie 2010

Euroscepticism si Comunism

In ultima vreme , citind cu mare interes blogul « Prioritate de Dreapta » realizat cu multa pasiune si talent de Riddick am descoperit valoarea lui Vaslav Klaus si m-am gandit ce bine ar fi sa fie invitat in Romania ca sa tina si la noi o conferinta despre "Euroscepticism si Comunism "

Vaslav Klaus este un eurosceptic care are specializare economica si care a privit intotdeauna cu realism si suspiciune Uniunea Europeana.

Ultima conferinta tinuta de Vaclav Klaus a fost in SUA la invitatia « Universitatii Johns Hopkins din SUA »si nu cred ca ar refuza o invitatie venita din Romania, sa zicem din partea ICCMER.

Vaclav Klaus exprima puncte de vedere ale tarilor din est care sunt foarte aproape de ceea ce gandeste si simte o mare parte a populatiei Romaniei si care nu sunt DELOC sau foarte putin preluate de presa de la noi. Doar cateva bloguri cum este Prioritatea de Dreapta deschid acest subiect.
Punctul de vedere al lui Vaclav Klaus precum si intrega atitudine a Cehiei exprima demnitatea si mandria caracteristica oamenilor din est care au trait 50 de ani in comunismul vechi si inca 20 de ani in cel « nou ». Acest punct de vedere este similar cu cel al lui Lech Kaczynsky care conform multor opinii a platit cu viata pentru aceasta atitudine.
Datorita decalajelor economice cu tarile occidentale rezultate din « privilegiul » celor 50 de ani de comunism nu ne putem impune punctele de vedere asa cum ar trebui si nimeni nu ne va acorda atentie si respect daca nu exprimam clar si raspicat cu rabdare si inteligenta ceea ce credem : ca nu ni s-a facut o favoare sa intram in UE.Ca am fost primiti numai pentru ca reprezentam o piata mare de desfacere si sursa de forta de munca si materii prime mai ales pentru anumite tari occidentale care , de altfel au si cunoscut o crestere economica interesanta dupa aderarea noastra si a Bulgariei la UE ( concomitent cu scaderea noastra economica)

Pe de alta parte, in conditiile in care in prezent preocuparile multor tari occidentale sunt ca UE sa devina o federatie politica, un stat de sine statator ( asimilat de multi cu un nou URRS) si condus de tarile cele mai bogate si mai puternice in detrimentul celor cu decalaje economice mostenite din comunismul vechi cred ca este din ce in ce mai multa nevoie sa discutam pe larg , deschis si cu curaj :

-Care sunt avantajele si dezavantajele intrarii Romaniei in UE.

-Care este balanta financiara : cat platim anual la UE si ce fonduri preluam inapoi.

-Care sunt conditiile reale in care se pot accesa aceste fonduri care in prezent genereaza o coruptie similara cu cea a comunismului de dinante de ’89.

-Cum a evoluat UE de la data intrarii Romaniei in UE pana acum si ce perspective sunt ?

-Daca nu cumva prin aplicarea Tratatului de la Lisabona incepem sa devenim in fel de dominion iar aderarea la UE sa ne duca catre un nou lagar comunist « moden ». Sa nu uitam ca Președintele Uniunii Europene este o persoana care n-a fost aleasa de nimeni ci NUMITA nu stim de catre cine si pe ce criterii.De asemenea o multime dintre persoanele care conduc UE in acest moment au in trecutul lor o substantiala activitate comunista .

La ICCMER se poate studia si evolutia comunismului « modern » , cum s-a trecut de la colapsul economic al comunismului din anii 89-90 la relansarea acestuia mai ales sub forma corporatismului oligarh.

Se poate cerceta si studia si ce victime a facut trecerea Romaniei la UE –data la care firmele mici si mijlocii din Romania , expresie a capitalismului sadea ,care abia incepuse sa se manifeste la noi numai de cativa ani au fost pur si simplu desfiintate din cauza corporatiilor oligarhice de tip comunist care au venit pe piata ( cel mai bun exemplu sunt lanturile de benzinarii : Lukoil, OMV, Rompetrol, sau lanturile de hipermaketuri care pur si simplu ne sufoca ) .

Ne dorim un capitalism adevarat , bazat pe concurenta reala si profit si nu un comunism oligarhic deghizat sub numele de capitalism , rezultat din afacerile corporatiilor cu un stat mare si birocratic, tipic comunist.

Analiza este necesara cat mai rapid,pana nu este prea tarziu, intrucat « comunismul modern » se raspandeste cu mare viteza atat in UE cat si in toata lumea.

In incheiere aduc aici un pasaj care mi-a ramas in minte din discursul lui Vaclav Klaus catre ambasadorii cehi rostit in septembrie anul acesta :

« Deasemenea, ar fi greşit pentru noi să avem abordarea cu care am devenit cunoscuţi în trecutul nostru neliber, şi să credem că cea mai bună modalitate de a asigura ţării noastră o poziţie bună şi favorabilă în lume este supunerea oarbă, conformismul şi loialitatea nesfârşită faţă de toate măsurile, politicile şi iniţiativele luate de către aliaţii noştri, sau de cei pe care îi vedem ca aliaţi, fără a ne pune vreodată întrebarea în ce măsură politicile lor sunt benefice pentru ţara noastră. Această abordare are încă susţinători numeroşi în ţara noastră. Ei se referă la valorile universale, globalizare sau progresul prin europenizare, dar în realitate, aceasta înseamnă să renunţăm la politica externă şi la promovarea intereselor noastre autentice »

http://riddickro.blogspot.com/2010/09/vaclav-klaus-mesaj-catre-ambasadorii.html

Va indemn sa cititi intreagul discurs de la linkul de mai sus. Este cu adevarat emotionant.

Acest tip de discurs cred ca este esenta adevaratului patriotism pe care al trebui sa-l avem fiecare dintre noi mai ales in clipele grele prin care trecem in aceste vremuri